Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Fårskinn – ett användbart naturmaterial

november 21, 2013 15:46 by Admin

Det är populärt att inreda sitt hem med naturmaterial som fårskinn eller kohudar. Fårskinn är vackra att se på men har även många andra bra egenskaper. De reglerar temperaturen på ett naturligt sätt, när det är varm har de en svalkande effekt och när det är kyligt värmer de.

Fårskinn stimulerar blodcirkulationen och är tryckutjämnande, vilket förebygger tryckskador. Det är också mycket slitstarkt och håller sig snyggt i många år om det är av bra kvalitet.

Fårskinn kan användas på många olika sätt. I hemmet kan man använda fårskinnsfällar som mattor. Stolar och fåtöljer kan ha klädsel av fårskinn, och det finns även stolsdynor för t ex matsalsstolar.

När det gäller priset på fårskinn så varierar detta väldigt mycket beroende på storlek och kvalitet. En fårskinnsfäll hos IKEA kan du få för ca 300 kr, men kvaliteten är också därefter. Fårskinnsfällar av bra kvalitet kan kosta flera tusen kronor, men då får du också en fäll som håller i många år. Många billiga skinn har sämre kvalitet på ullen och det kan hända att skinnen filtar ihop sig och blir fula ganska snabbt.

Det är också populärt att använda fårskinn i barnvagnen eller i pulkan på vintern. Eftersom fårskinnet har temperaturreglerande egenskaper så blir barnet lagom varmt med en fårskinnsfäll. I sjukvården används fällar för att förebygga och läka trycksår.

 När man tänker på fårskinn så förknippar man ofta detta med Gotland. Men många riktigt fina fårskinnsfällar kommer från Nya Zeeland eller Australien.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 06:25