Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

De tjänar mest i IT-branschen

december 16, 2009 08:48 by Lindus

Den svenska IT-branschen är den fjärde största branschen i Sverige enligt fackförbundet Unionen. IDG presenterar idag de 20 personerna som tjänar bäst inom branschen, bland annat får vi se Lars-Johan Jarnheimer, fd vd Tele2, Carl-Henric Svanberg, avgående vd på Ericsson, Lars Nyberg, vd på Teliasonera, Anders Lidbeck, fd vd Telelogic, Per Adolfsson vd för Microsoft osv. För denna ganska unga och omogna bransch är det tragiskt att se att samtliga 20 mest välbetalda personer inom IT-branschen utgörs av en gubbliga. Det är först på 37 plats i listan som en kvinna står med på listan! Riktigt skamligt!  Se listan här >>

Hur ser prognoserna ut för arbetsmarknaden i IT-branschen då?

Unionens prognoser
Enligt fackförbundet Unioen, så är det först  på senare år som det skett en viss mognad av IT-branschen och för första gången efter IT-krisen år 2000 kan vi återigen se att det råder personalbrist, men orsakerna är inte samma som tidigare. Under IT-bubblans uppbyggnadsfas rådde det personalbrist på grund av en explosionsartad tillväxt där det var svårt att hinna utbilda den mängd IT-kunnig arbetskraft som krävdes. Nu kan vi snarare se att personalbristen finns på grund av att unga människor har blivit skrämda från att söka IT-utbildningar som en konsekvens av krisen. Det har skett en minskning så stor som 75 procenti antalet sökande till datautbildningar mellan åren 1998 och 2007. Det som kommer att påverka tillväxten i IT-sektorn i den närmstaframtiden är framför allt hur konjunkturen i stort utvecklas då IT-branschen är mycket konjunkturkänslig. Orsaken till detta är att kundernas IT-investeringar ökar i högkonjunktur och minskar i lågkonjunktur. (Källa Unionen).

Arbetsförmedlingens prognoser 

It är en av de få branscher där sysselsättningen väntas öka nästa år efter Arbetsförmedlingens prognoser. Arbetsmarknaden inom it tar till och med fart snabbare än de flesta andra branscher, enligt Torbjörn Israelsson som arbetar med analyser och prognoser på Arbetsförmedlingen.

– Vi ser en förbättrad konjunktur nästa år och it-branschen är en av få branscher som går upp. Marknaden tror på att produktionen ökar sakta men säkert och det ökar behovet av it-tjänster, säger han till IDG. Han menar att 2009 varit tuffare än på länge för de som arbetar inom IT-branschen, men trots så har inte branschen drabbats lika hårt som tidigare lågkonjunkturer. It-företagen har upprätthållit sin produktion någorlunda och många har velat behålla sin personal så länge som möjligt för att inte stå utan kompetens när marknaden vänder.

– Det har förekommit rationaliseringar och man har skurit bort olönsamma delar för att trimma organisationerna men ser man till totalen har IT inte påverkats lika mycket som andra branscher, säger Torbjörn Israelsson.

Även om arbetsmarknaden varit trögare än vanligt har sysselsättningen till och med ökat något under året för it-specialister med en högskoleutbildning. Däremot har den minskat för dem med kortare utbildning, enligt Torbjörn Israelsson.

– Den trenden fortsätter nästa år. De mest eftertraktade på arbetsmarknaden är de med en bra utbildning och några års erfarenhet. Sedan spelar inriktningen inte så stor roll, säger han.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 06:25