Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Kyrkoval - mindre än 30 dagar kvar

augusti 25, 2009 08:14 by Lindus

Den 20 september 2009 är det val i Sverige igen. När det i våras var Europaparlamentsval så ekade det i radioapparaterna om att Svenska folket vet inte om att det var val. Nu mindre än 30 dagar innan valet är det kyrkoval. Vilka vet att det är val denna gång? När man surfar till Svenska valmyndigheten så skrivs inte ett ord om kyrkovalet? Är inte denna myndighets uppgift att planera och genomföra val och folkomröstningar? Räknas inte kyrkovalet? I kyrkovalet har alla som tillhör Svenska kyrkan möjlighet att vara med och forma framtidens kyrka. Det är medlemmarna som väljer ledamöter till de styrande organen, exempelvis till kyrkomötet och kyrkofullmäktige. Därav kanske anledningen till att valmyndigheten inte informerar om valet, då detta endast gäller medlemmar i svenska kyrkan. Men kyrkan har de inte som uppgift att informera om valet? Jag är medlem men har ändå inte fått någon information om att det snart är val.

Vilka ska man rösta på i kyrkovalet?

Partierna har nu tagit fram olika kampanjsidor om valet. Här ser ni till exempel Socialdemokraternas kampanjsida om kyrkovalet. Men debatten om kyrkovalet är låg.. det har säkerligen skrivits en eller två artiklar om valet. Men var är debatten? Jag vet tyvärr inte om det är vart fjärde år eller vart tredje år det är val till kyrkan, men senaste gången det var val, så hade sverigedemokraterna en stor genomslagskraft i valet. Varför? Jo för att Sverigedemokraterna ser till att alla deras medlemmar går och röstar i ett val som närapå ingen annan röstar i! Kyrkan har mer makt än man tror och framför allt pengar och inflytande som vi ger bort till dessa högerkrafter. Enligt SR så var valdeltagandet endast 12 % i senaste kyrkovalet.

Du kan själv gå in och kolla på vilka kandidaterna är i ditt stift och vilken politisk tillbehörighet de har. Kolla på kandidaterna. Om man kollar i Borås stad, i Skara stift och i Gustaf Adolfs församling som jag tillhör. Så ser jag följande kandidater.

Socialdemokraterna 25 kandidater
Moderaterna 22 kandidater
Centerpartiet 24 kandidater
Folkpartiet, 21 kandidater
Frimodiga kyrkan 14 kandidater
Kristdemokraterna 19 kandidater
Miljöpartiet 6 kandidater
Politisk obundna 35 kandidater
Sverigedemokraterna 55 kandidater
Vänstern 1 kandidat
Öppen kyrka, 16 kandidater

Listan ovan säger en hel del om hur Sverigedemokraterna tänkt att profilera sig i kyrkovalet i år. Jag höjer också på ögonbrynen åt att vänstern endast har en kandidat och miljöpartiet 6 kandidater? Är inte detta lite konstigt?

Lyssna på inslag från SR

Kyrkovalet är väldigt otydligt för väljarna.

Frågor som skiljer partierna åt

Olika syn på rätten till kärlek. Kyrkans uppgift att viga alla par som vill gifta sig. 
Kvinnliga präster
Abort

 


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: kyrkoval
Categories:
Actions: E-mail | Permalink | Kommentarer (0) | Comment RSSRSS comment feed

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:38