Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Bostadsmarknaden och arbetsmarknaden är deprimerande

juni 16, 2009 08:37 by Lindus

Jag tycker det är naivt att säga att det inte ger kraft att driva frågan om massarbetslösheten för ungdomar som en EU-fråga. Unga är oftast drivna, engagerade som vill upptäcka världen, självklart är det viktigt att driva frågor som gör det lättare för svenska ungdomar att ta sig ut i världen och se sig om och sedan komma tillbaka till Sverige med fler nya erfarenheter och utbildning. På DN skriver Rikard Westerberg att "Europaparlamentets befogenheter att göra något åt det hela sträcker sig till att anställa unga politiska assistenter till parlamentarikerna". Om man har den uppfattningen som journalist då har man inte förmågan att kunna se helhetsperspektivet. Personligen så tycker jag att Mona Sahlin ska ha cred för att hon vågar ta i frågan. 11% har ungdomsarbetslösheten stigit i år och den förväntas stiga ännu mer. Vad ska man som politiker göra? Konstruera en "minilas" som Centern förespråkar och inte endast försämra för ungdomar att få en tillsvidareanställning utan istället försvåra för samtliga på arbetsmarknaden?

Jag tycker man ska vända på debatten, se på möjligheter istället för på problem. Vi kan konstatera att det är många unga som är arbetssökande. Vi kan konstatera att politikerna räknar med studenter som arbetssökande. Kanske borde vi kolla på det faktiska nyckeltalet som är arbetssökande och koncentrera oss på att satsa på de jobb vi faktiskt kan påverka. I Sverige har vi statligt ägande, alltså att Du och Jag äger olika företag och myndigheter. För att komma ur en lågkonjektur och skapa jobb så måste man våga satsa, det är nu det är billigt att anlita och köpa tjänster. Sätt folk i arbete genom att staten nu investerar! Bygg upp Sverige och välfärden! För att ta sig ur en finanskris så är politik ett vapen. Ställ krav på politikerna, kräv ett svar på "Vad gör ni för att ta oss ur finanskrisen?" "Vad gör ni för att skapa jobb?".

I artikeln från DN så skriver man att nu får man gratis preventivmedel i skolan, men vart studenterna ska bo eller få jobb är en annan femma. Jag håller verkligen med om att detta är stora viktigt frågor som man måste bahandla.  Men baraför att det är varsel på mitt företag så kan inte jag sluta upp med att slåss för en bra arbetsmiljö. Det är viktigt att Sverige inte stannar upp, det är viktigt att vi utvecklas och jobbar på flera plan med förbättringar.

Jag håller däremot helt med om att "bostadsmarknaden" och "arbetsmarknaden" är deprimerande just nu. Jag säger bara en sak, ingen kommer driva frågan åt er, utan engagera er. Påverka politiken och stå upp för era åsikter. Ni har nu ett år på er att bestämma vart ni ska lägga er röst i valet. Kräv av era förtroendevalda att de har en plan för "studentbostäder/hyresbostäder till unga" och hur man löser jobbsituationen.  

Se Bo Lundgren tala om finanskrisen


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 14:00