Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Varför ska man rösta i EU-valet?

maj 12, 2009 13:40 by Lindus

Jag träffade en väldigt kunnig Åsa Westlund (kandiderar för (s) till Europaparlamentetsvalet med stort fokus på miljöfrågorna) i helgen under en konferens om Europavalet. Hon sa följande: "Varje dag möter jag människor som tvekar att gå och rösta för att de inte känner sig tillräckligt insatta i EU-frågor". Jag tyckte det var så himla klokrent sagt, även jag som är lite politisk insatt känner att jag kan aldelles för lite om EU och därför är jag osäker på hur jag ska rösta.

Åsa Westlund beskrev Europaparlamentsvalet såhär: "Politiken i EU är trots allt samma sak som politiken i Sverige. En annan arena, visst: Europaparlament istället för riksdag. Men partiernas idéer är desamma.  Politiken i EU handlar inte om coreper, direktiv eller interdependens. Det handlar naturligtvis istället om de klassiska skiljelinjerna: marknad eller människor? Miljösatsningar eller subventioner till tung industri? Ett socialt Europa eller ett Europa där starkast vinner? I valet till Europaparlamentet gäller samma som i andra val: följ din övertygelse! Vilket parti företräder dig på bästa sätt? Ingen kan förutse vilka frågor som kommer upp i Europaparlamentet d e kommande fem åren. Det innebär att det måste vara gemensamma grundvärderingar som styr vilket parti man väljer att rösta på - både i riksdagen och i Europaparlamentet".

Visst var det bra sagt? Oavsett om man förespråkar för den ena eller andra sidan, så har Åsa helt rätt. Sätt dig in i frågorna och rösta efter vilket Europa och Sverige du vill leva i. Det är stor skillnad på politiken. 

Läs mer om valet:

SR: Göteborg satsar mest på EU
Aftonbladet: Tänk som Obama- i EU-valet
Aftonbladet: Konflikterna kring EU måste ha

 


Just nu värderat 1.0 av 2 människor

  • Currently 1/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:39