Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Paus för löneökningar

maj 26, 2009 09:16 by Lindus

På Aftonbladet idag kan man läsa om att företrädare för svenskt näringsliv vill sätta stopp för löneökningar i avtalsrörelsen 2010. LO tillbakavisar förslagen: – Det räddar inga jobb att sänka eller hålla igen på löner, säger Per Bardh, avtalssekreterare vid LO.

Från Svenskt näringsliv så framförs följande förslag: 
Paus för löneökningar. ”Ett uppehåll med löneökningarna och lönefördelningarna i de centrala avtalen”.
Lägstalöner som möjliggör nya jobb. ”Här är vi beredda att med de fackliga parterna driva frågan om fortsatta skattesänkningar för låginkomsttagare.”
Arbeta när arbete finns. ”Regler som medger för företag och medarbetare att kunna arbeta mer när arbete finns och kompensera det med ledighet under nedgångar”.
Rädda sunda företag i kris. ”Lokala anpassningar av kollektivavtalen. Här är vi beredda att tillsammans med våra fackliga parter begära offentlig delfinansiering för kompetensutveckling i företagen”.

Från LO tillbakavisar man förslagen. "Det här är såna krav som arbetsgivarorganisationer alltid har inför avtalsrörelser" säger deras talesman.

Personligen kan jag hålla med om att man kan ta en paus för löneökningar, däremot så är oftast 3% ingen löneökning då man också måste ha med sig att kronas värde har sjunkigt. Skulle det vara så att det inte sker några löneökningar, så skulle det alltså bli en värdeminskning istället. Det är viktigt att det finns två starka parter på arbetsmarknaden och det är viktigt att det förhandlas fram. Man ska dock alltid ha i åtanke att svenskt näringsliv ser till arbetsgivarna och företagen medan facket förespråkar för arbetstagarnas bästa. I dessa frågor tycker jag inte att den fackliga parten ska ge sig till vika. Vi har redan sett att skattesäkningarna som genomförts av den borgliga regeringen inte har bidragit till skattesänkningar för låginkomsttagare utan de som har fått ta del av dessa är höginkomsttagare. 

I praktiken fungerar inte synsättet "arbeta när det finns arbete och ledighet under nedgångar", hur sunda blir företagen då? Jag tror att de flesta håller med om att man vill ha en fast sysselsättning och en trygg ekonomi. Det är inget nytt att man som arbetsgivare redan tänker i dessa banor. Jag tror heller inte på lokala anpassningar av kollektivavtalen, idag kan man redan sluta lokala överenskommelser. Däremot tror jag på kompetensutveckling i lågkonjekturstider, för en starkare tillväxt.

På Dagens industri skriver man också om frågan. Här är några kommentarer: 

"Jag har slutat bli förvånad! Att näringslivet består av en samling nötter visste jag ju, men om vi inför lönestopp och lönesänkningar vem har då pengar över till att konsumera mera.
Visst,...det borde ju bli lägre inflation och fler arbetslösa inom privathandeln med lägre skatteinkomster som följd för staten".

"Höga ingånslöner för företagsledare är också något de borde fundera på. Högre lön först efter de har presterat resultat som aktieägarstämman är nöjda med".

"Dagens ungdomar borde ställa till med lite oreda utanför Moderathögkvarter och andra näringslivsorganisationer. Dessa har ju bestämt sig för att utnyttja de nya fattighjonen (ungdomar, sjuka och arbetslösa)".

Aftonbladet | Stopp för löneökningar

DI | Arbetsgivarna vill stoppa löneökningar


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:44