Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Tandvård – fortfarande en klassfråga på 2000-talet

mars 23, 2009 09:33 by Lindus

850.000 invånare i Sverige undviker av ekonomiska skäl att gå till tandläkaren trots att de behöver tandvård, detta rapporterar den folkhälsoenkät som Statens Folkhälsoinstitut gör varje år. Var femte låginkomsttagare har enligt enkäten mycket dåliga eller ganska dålig tänder – och var tjugonde höginkomsttagare. Statistiken visar att det är de arbetslösa, de långtidssjukskrivna och de förtidspensionerade som har den allra sämsta tandhälsan. Tandlossning och omfattande kariesangrepp är allra vanligast bland dem som bor i storstädernas fattiga förorter. För de som är arbetslösa, ekonomiskt och socialt pressad, och om man dessutom kanske har brutit upp från sitt hemland under kaotiska former, då har man svårt att upprätthålla goda mat- och tandvårdsvanor.

I många kommuner är det numera så att socialbidragstagare med dålig tandhälsa bara får behålla tjugo tänder i munnen – fler anses de inte behöva. Vi andra har normalt tjugoåtta, bortsett från visdomständerna.

Fotnot: 1993 stod patienterna för 39 % av de samlade tandvårdskostnaderna, enligt en analys från LO. 2003 betalar patienterna 62 %

DN : Fattiga får klara sig med 20 tänder.

DN: Det är en fasansfull skam att vara tandlös


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: tänder, tandvård
Categories: Hälsa
Actions: E-mail | Permalink | Kommentarer (0) | Comment RSSRSS comment feed

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:49