Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Volontärjobba –på arbetstid

december 5, 2008 08:10 by Lindus

I dag engagerar sig 51 procent av svenskarna ideellt i snitt 14 timmar varje månad, enligt en undersökning gjord av Ersta Sköndal Högskola. Det placerar Sverige på topp-fem-listan över världens mest ideellt engagerade länder. Trots det ligger länder som USA och Storbritannien långt framför oss gällande volontärarbete på arbetstid.
Genom ideellt engagemang på arbetstid får
ersonal på företagen känna stolthet över sin arbetsgivare, som blir mer lojala och som pratar om företaget med sina vänner, Det kommer att bli en stark konkurrensfördel. I dag frågar speciellt unga personer redan vid rekryteringstillfället om vilka värderingar företaget har. Det blir också allt vanligare att företag väljer att engagera sina anställda i stället för att donera pengar till en organisation.

Företag som satsar på ideelt arbete på arbetstid är bland annat Accenture, Banco, Skandia och Timberland. En förmiddag varje månad går Therése Persson till Bris i stället för till sitt jobb som projektledare på Skandia. Det är en möjlighet som hennes arbetsgivare har erbjudit sina anställda i 20 år. – Jag känner att jag bidrar med något bra och jag får en insyn i en del av samhället som jag inte ser annars. Det ger mig energi och jag lär känna mina kollegor bättre eftersom vi pratar om volontärarbetet på luncherna, säger Therése Persson.

På Drivkraft lyfter man frågan om "hur man får hälften av svenskarna att lägga sin dyrbara fritid på att arbeta gratis?". Volontärbyrån gjorde en undersökning bland sina volontärer 2007. Den visar att den största drivkraften är att skaffa sig personlig erfarenhet. Därefter kommer argument som att man vill hjälpa, att det verkade kul och att man måste ta sitt personliga ansvar. Något längre ner på listan återfinns formuleringar som "skapa mening i livet" och "döva samvetet".  Men hon har också en annan teori om varför många unga människor söker sig till volontärarbete. 

Det finns också skillnader i vad män och kvinnor engagerar sig i. Även om många intresseområden delas av båda könen, kan man se att män oftare engagerar sig i idrott, jakt och friluftsaktiviteter, medan kvinnor väljer kultur och socialt arbete.  – För många handlar det om att skaffa sig erfarenheter, möta nya människor och också att prova på en bransch man är intresserad av att jobba i. Mycket av det ideella arbetet är sådant folk tycker är kul och gärna provar ett tag.

Av samma anledning anser hon att det är svårare att hitta kvalificerad arbetskraft, såsom IT-kompetens. – Om man förvärvsarbetar med något, vill man helst inte göra samma sak gratis, och inte heller ta sin fritid till arbete. Totalt utförs ca 350 000 års heltidsarbeten på ideell basis – lika många timmar som i Sveriges tio största företag

De ideella organisationerna möter också utmaningar. Även om hälften av svenskarna är ideellt engagerade så frågar vi oss vilka som inte är det. Jo, de som inte har arbete, de som inte har sociala nätverk och många av dem som bor i miljonprogramsområdena. Frågan är då hur man ska få dessa engagerade?

Läs mer på:

Drivkraft: Ideellt arbete på frammarsch

Campus: Volontärjobba - på arbetstid

Dagens samhälle: Samarbeta med frivilligorganisationerna

Va: Varannan svensk arbetar ideellt

DN: Svenskar vill ge mer till välgörenhet

 


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:38