Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Prognos för arbetsmarknaden i Sverige

oktober 27, 2008 13:14 by Lindus

En sida som är väldigt bra för arbetssökande är ams.se, arbetsförmedlingens egna hemsida. Nu har ams tagit fram yrkeskompassen, där man kan få prognoser om hur arbetsmarknaden ser ut nu på marknaden och hur den förväntas se ut om 5 till 10 år.

Några yrkesgrupper:

Jurister
Det är en stor brist på jurister i dalarna och värmland. I landet i stort råder det en varken brist eller stor tillgång. Det är däremot en hög konkurrans på jurister i västra götaland.  Arbetslösheten bland Jurister är lägre än den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige. Det finns idag 40 annonser på plastbanken på AMS. Antalet arbetslösa Jurister har minskat i Sverige det senaste året. Fem års prognosen ser också god ut, då det är medelstora möjligheter att få jobb. Däremot om 10 år ser marknaden mer dyster ut.

Marknadsanalytiker, marknadförare
Arbetslösheten bland Marknadsanalytiker och marknadsförare är i nivå med den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige. Antalet lediga platser inom yrkesgruppen Marknadsanalytiker och marknadsförare har ökat kraftigt i Sverige det senaste året. Just nu finns det 48 lediga platser. Antalet arbetslösa Marknadsanalytiker och marknadsförare har minskat i Sverige det senaste året. I framtiden ser marknaden väldigt dyster ut med mindre goda möjligheter för att få jobb. I landet i stort är det också hög konkurrans med undantag från kronobergs län och småland.

Organisationsutvecklare
Arbetslösheten bland Organisationsutvecklare är i nivå med den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige. Antalet lediga platser inom yrkesgruppen Organisationsutvecklare har ökat i Sverige det senaste året. Idag finns det 51 lediga platser. Antalet arbetslösa Organisationsutvecklare har minskat i Sverige det senaste året. Även här ser prognosen för framtiden hård ut. På ett års bedömning är det hård konkurrans på jobben och hårdare blir det framöver.

Studie- och yrkesvägledare
Arbetslösheten bland Personaltjänstemän, studie- och yrkesvägledare är i nivå med den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige. Antalet lediga platser inom yrkesgruppen Personaltjänstemän, studie- och yrkesvägledare är oförändrat i Sverige det senaste året. Idag finns 133 annonser ute på AMS. Antalet arbetslösa Personaltjänstemän, studie- och yrkesvägledare har minskat i Sverige det senaste året. i stora delar av landet är det jämn konkurrens men det råder brist på studie-och yrkesvägledare i västra götaland.

IT-strateg
Arbetsmarknaden för IT-strateger har förstärkts påtagligt och arbetslösheten har minskat markant. Den goda arbetsmarknaden består under det kommande året och även på fem till tio års sikt är möjligheterna till arbete goda. Stor brist i hela landet.

Fastighetsmäklare
Aktiviteten minskar på fastighetsmarknaden och det innebär färre jobb för fastighetsmäklare och arbetslösheten bedöms stiga. Det innebär att möjligheten till arbete försämras under det kommande året, dock från ett gynnsamt utgångsläge. På grund av att många utbildas till yrket ökar konkurrensen om jobben på sikt. Arbetslösheten bland Fastighetsmäklare, fastighetsförvaltare m.fl. är lägre än den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige. Antalet lediga platser inom yrkesgruppen Fastighetsmäklare, fastighetsförvaltare m.fl. har minskat i Sverige det senaste året. I framtiden ser marknaden hård ut med mindre goda möjligheter att få jobb.


Just nu värderat 4.0 av 1 människor

  • Currently 4/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:46