Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Om chefen ger beröm - då blir arbetarna friskare

september 4, 2008 13:52 by Lindus

Något som vi redan vet är att jobbet har stark påverkan på arbetarnas hälsa. TT skriver den 2/9 att den främsta orsaken till ohälsa är bristen på beröm från chefen. Högst på listan över orsakerna till ohälsa, stress och sömnlöshet är övertid, för höga förväntningar och brist på erkännande från arbetsgivaren.  En hög andel av de intervjuade anser också att det är arbetsgivarnas ansvar att bidra till arbetstagarnas hälsa och friskvård. Gym, flexibla arbetstider och mindre stress är något som önskas för bättre välmående.

Undersökningen har gjorts i sammanlagt 33 länder och de länder där de tillfrågade uppger störst arbetsrelaterade hälsoproblem är Japan, Kanada, Ukraina och Finland. I Japan uppger hela 60 procent att jobbet gör dem sjuka. Sverige hamnar på 17:e plats

(Källa: DN)

Bildtext: Chefen har stort inflytande över ditt välmående. Gå inte in i väggen
genom att se till att din arbetsgivare följer lager och regler om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM).

Främsta skälet till att folk byter jobb- beror på dåliga chefer

Enligt en studie från Florida State University är det många som tycker det är tråkigt att gå till jobbet, en av orsakerna kan vara dåliga chefer. Enligt underökningen håller Två av fem chefer inte vad de lovar och en fjärdedel av arbetsledarna snackar skit om de anställda. De dåliga cheferna är inte bara ett problem för de anställda. De är dessutom skadliga för företaget. Ett dåligt styre kan leda till sämre arbetsmoral, lägre produktion och en alltför hög omsättning på personalen. Anställda som har en dålig relation med chefen blir mer trötta, upplever spänningar på arbetsplatsen, känner nervositet och löper större risk att drabbas av depression, visar studien. Forskarna upptäckte också att en bra arbetsmiljö ofta uppfattas som mer viktig än en hög lön. Studien visar också att en dålig chef ger en lägre produktion. Sannolikheten för att de anställda skulle ta på sig extra arbetsuppgifter eller jobba över på helgen, minskade när de var missnöjda med sitt jobb. Anställda var också mer benägna att lämna arbetsplatsen om de hade en dålig relation med chefen.

(Källa Aftonbladet 2007-01-02)

Hjälp din chef att bli bättre

Ingen vinner på att du tiger och lider eller är överdrivet lojal. Motarbetas du av din chef? Fattar din chef dåligt underbyggda beslut och lämnar dig att reda upp problemen? Är du mellanchef och upplever att din egen chef ger dig höga mål men inga resurser att realisera dem?

Du är då inte ensam. Med tanke på det enorma utbudet med kurser och mentorprogram och föreläsningar som sköljer över svenska ledare - är dåligt chefskap fortfarande mycket vanligt.

Ett exempel på dåligt ledarskap är när den högsta chefen har för vana att slå fast nya riktlinjer - bara för att ändra dem kort därpå. En sådant "svajigt" och opålitligt sätt att leda en verksamhet berövar mellancheferna deras handlingsförmåga. I stället för att snabbt och effektivt föra ut ledningens beslut i verksamheten, tvingas mellanchefen till att bli överdrivet försiktig. Ett annat vanligt exempel på olönsamt ledarskap är chefen som inte lyssnar på medarbetarnas förslag och önskemål. Ofta tycker underställda att "företaget bryr sig inte om mig och vad jag tycker, därför bryr jag mig inte om företaget heller." Då gör man bara minsta möjliga, vill inte ge det där lilla extra. Att det finns ett samband mellan dåligt ledarskap och dåligt utnyttjad förmåga stöds av flera undersökningar. Till exempel visar en studie utförd av konsultföretaget Cubic att sju av tio personer någon gång haft en chef som gjort att de inte använt hela sin kapacitet, utan presterat under sin nivå.

Det finns tre möjliga strategier att välja mellan för den som har en dålig chef, enligt Härje Franzén:

1. Tiga och lida (destruktivt).

2. Byta jobb (kan vara svårt och ibland onödigt).

3. Försöka utveckla chefen (i undantagsfall med hjälp av smått ojusta metoder).

Den som väljer strategi 3 måste först pröva sin egen åsikt om att chefen är dålig. Har jag rätt i min bedömning? Eller, kanske bättre uttryckt: Har jag en rimlig chans att få rätt? Om det bara är du som retar dig på chefens förtryckarstil medan kollegorna hyllar honom för hans drivkraft - då har du svårt att lyckas.

För strategi nr 3 - så förändrar du din chef.

Uttryck dig på rätt sätt.
Du tycker att företagets kompetens börjar bli omodern.
Fel: "Varför får jag aldrig gå på någon rolig kurs?".
Rätt: Förklara hur en utbildning skulle öka din nyförsäljning med 15 procent.

Personangrepp är inte konstruktivt. Medarbetaren klagar på chefen som person, inte på ledarskapet.
Fel: "Du vet absolut ingenting om tekniken vi säljer".
Rätt: "Mitt förslag är att vi har ett avstämningsmöte varje vecka där vi rapporterar om våra respektive områden."

Ensam har svårt att få rätt.
Fel: Du är så säker på din bedömning av chefen att du försöker agera på egen hand.
Rätt: Det är mer taktiskt att söka stöd hos kollegorna först. Ta reda på om de delar din bedömning - annars blir det svårt att förändra.

Var inte överdrivet lojal.
Fel: Du tänker att chefen är ändå chef och vet bäst.
Rätt: Om du är säker på att chefen inverkar menligt på resultatet - ta ansvar för företaget och försök förändra situationen om du bedömer att det är möjligt.

Undvik att tiga och lida.
Fel: Du tänker att chefen är som han/hon är och att man får härda ut. Mycket energi går åt att prata illa om chefen.
Rätt: Ge chefen en chans att utvecklas - och dig själv en chans att prestera i nivå med din förmåga.

(Källa: Affärsvärlden)


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: chef, hälsa, gym
Categories: Arbete
Actions: E-mail | Permalink | Kommentarer (1) | Comment RSSRSS comment feed

Relaterade poster

Kommentarer

september 4. 2008 16:29

Janus Bananus

Känner att ett citat från självaste Homer Simpson är på sin plats:

"You don't like your job, you don't strike. You go in every day and do it really half-assed. That's the American way."

Grymt bra inlägg, btw!

Janus Bananus

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 06:30