Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Alternativa vägar till kvalificerad utbildning

september 17, 2008 16:30 by Lindus

SVD meddelar idag att många universitet vill ge studieintresserade personer ytterligare en möjlighet, vid sidan om betyg och högskoleprov. Sten Fredrikson, professor och ordförande i antagningskommittén för Karolinska institutets läkarprogram menar att gymnasiebetyget ibland kan vara lite missvisande. Snittet dras ner även om man bara har misslyckats på någon enstaka kurs och vill därför öppna den stängda dörren för många studenter. Andelen studenter som får tas in på alternativa vägar till de svenska högskolorna har utökats: först från 10 till 20 procent och nu senast till en tredjedel. Högskoleverket har ännu inte gjort någon genomgång av i vilken utsträckning som högskolorna utnyttjar de nya möjligheterna. Men Karolinska institutet har valt att gå ännu längre. Hälften av läkarstudenterna där antas genom en kombination av intervjuer som utförs av psykologer och läkare, begåvningstest och resultat på högskoleprov.
På Karolinska har man också fått dispens för att ta in hälften av studenterna på det här sättet. Jag ser det som en service, det får vara värt de extra kostnader som det medför, säger Sten Fredrikson.

Utvärderingar visar att de studenter som tas in med alternativa metoder klarar sig lika bra som sina kurskamrater och avbryter studierna i mindre utsträckning, uppger Leif Strandberg, som arbetar som utredare på Högskoleverkets analysavdelning. Till många utbildningar finns det ingen konkurrens alls, men på de attraktiva programmen blir urvalsmetoden väldigt avgörande, påpekar han.

Både den nuvarande regeringen och den tidigare socialdemokratiska har varit positiva till de alternativa metoderna. Men medan borgerliga politiker betonar högskolornas frihet att påverka sin egen antagning, har socialdemokraterna fört fram behovet av en bredare rekrytering, som släpper in fler samhällsgrupper till högre studier. Det finns fortfarande ingen större utvärdering som visar om de nya antagningsmöjligheterna har fått sådana konsekvenser. Förhoppningsvis kommer det efter valet 2010. Själv tycker jag det är riktigt bra med alternativa vägar, det är enormt bra att gå på personlig lämplighet och om gymnasieelever misslyckats i gymnastik bör detta inte påverka om deras chanser att läsa till läkare. Systemet är urdumt.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 06:26