Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Motverka psykisk och fysisk ohälsa

juli 14, 2008 11:44 by Lindus

Att människor byter arbete beror många gånger på att de vantrivs på jobbet. Detta hör mycket ihop med att man upplever dåliga arbetsförhållanden. I arbetsmiljölagen (1977:1160) finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare (facket), till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.

Arbetsmiljön omfattar alla faktorer och förhållanden i arbetet:

 • tekniska,
 • fysiska,
 • arbetsorganisatoriska,
 • sociala samt
 • arbetets innehåll.

Det är alltså lika viktigt att tänka på fysiska redskap som kontorsmöbler, industrimaskiner och andra verktyg som det är att tänka på människors psykiska hälsa. De fysiska redskapen är oftast lätta att upptäcka, de går att motverka med ergonomiska arbetsplatser som höjbara och sänkbara bord och stolar. Det går också att motverka med satsningar på gratis träning efter arbetet och rotation på arbetsplatsen. Den psykiska hälsan är svårare att upptäcka, det kan börja med dolt missnöje och sprida sig i stora proportioner. Grundstenen till att motverka psykisk ohälsa är att ha resurser på plats på arbetet, psykolog och företagsläkare. Det är också viktigt att hålla regelbundna medarbetarsamtal och låta medarbetarna ventilera sina åsikter. Som arbetsgivare har man stort ansvar för att sina medarbetare mår bra och därmed kan sköta sitt jobb.


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Live överblick

maj 22. 2018 13:37