Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Arbetsgivarens första intryck kan bli dina internetvanor.

juli 15, 2008 10:24 by Lindus

På msn idag varnar de för att ditt umgänge på Internet kan sätta din karriär på spel. Det är inte första gången som ämnet är hett, det är allt fler och fler som skriver om det och allt fler arbetsgivare som praktiserar det.

”Den där snygga, trevliga killen som skryter om sina fyllebravader på Mingel.net kanske träffar många andra festglada på nätet, men han lär nog inte bli så populär bland företagens rekryteringsansvariga” skriver de på Jobbguiden.se. En studie som nyligen genomfördes av rekryteringsföretaget ExecuNet visade att 77 procent av alla rekryterare gör sökningar på nätet om de sökande och 35 procent av dem säger att de har valt bort en sökande på grund av uppgifter som kommit fram vid sådana sökningar.

Så här säger Jobbrekryterare Jessika om internetsökning vid rekrytering:
”Du kan inte ana vad jag har fått se när jag har sökt information om sökande”, säger Jessika som är rekryterare på ett stort, framgångsrikt företag som nyligen började söka information om potentiella medarbetare på nätet. ”Vi hade svårt att välja mellan två sökande ända tills jag hittade en av de sökandes personliga sida på Passagen.se. Där fanns en bild av henne i bikini halvliggande i en hammock. Som intressen hade hon bland annat uppgett ”att ha kul” och ”sex”. Det var inte riktigt vad vi var ute efter.” ”Vid ett annat tillfälle gick jag in på en sökandes hemsida och hittade rasistiska uttalanden och skämt”, fortsätter Jessika. ”Och vid ett tredje tillfälle var det en sökande som sa till mig att han fortfarande arbetade på ett visst företag, trots att han skrev i ett meddelande på sin kompis personliga sida att det ”var skit” att ha fått sparken men att det var skönt att vara arbetslös!”

Arbetsgivarens första intryck
Eftersom mängden personliga uppgifter på nätet ökar kan man få ett första intryck av en sökande långt innan själva intervjuprocessen börjar, varnar David Opton, vd och grundare av ExecuNet. ”Med tanke på vilka konsekvenser uppgifter på nätet kan få och på att de inte försvinner borde alla jobba på att ge en bra bild av sig själva på nätet – oavsett om man är arbetssökande eller inte”, säger han. För riskerna upphör ju inte bara för att du blir anställd.

Sjukskrev sig för nöje –arbetsgivare upptäckte fusket på nätet
Kristin, 23 år, fick nyligen jobb som ledningskonsult på en högt ansedd advokatfirma i Stockholm. Hon var nyinflyttad från Småland, och eftersom hon varken hade vänner eller släktingar i Stockholmsområdet skapade hon en personlig sida på ett nätforum i förhoppning om att träffa nya människor. Kristin var förståndig när hon skapade sin personliga sida: ”Jag fyllde inte i något dumt frågeformulär som många gör, där man ska beskriva sina bästa egenskaper och uppge om man brukar duscha varje dag”, säger hon. ”Jag använde en bild där jag såg snygg ut men inte var det minsta utmanande, och jag var till och med försiktig när jag valde musiken.” Efter några månader hade Kristin träffat flera andra på nätet som liksom hon själv var intresserade av klättring. En fredagsmorgon ringde Kristin till jobbet och sjukanmälde sig för att kunna åka ut och klättra med sina nya vänner. Den helgen lade Kristins väninna, utan Kristins vetskap, in några bilder från den dagen på Kristins personliga sida och skrev ett meddelande där det stod: ”Vi borde sjukanmäla oss lite oftare”. Oturligt nog satt Kristins chef den helgen och sökte på samma nätforum för att kontrollera sin tonårsdotter och råkade då hitta Kristins personliga sida och de daterade bilderna! Kristin berättar förödmjukat att hon lärde sig en viktig läxa – inte bara om ärlighet, utan även om hur liten världen på Internet kan vara och hur lite kontroll man har över de uppgifter som läggs ut på nätet.

Tips på vad man ska tänka på när man skriver blogg och är med i forum
Det är inte alla arbetsgivare som söker information om sökande och anställda på nätet, men det blir allt vanligare. Låt inte ditt umgänge på Internet förstöra dina karriärmöjligheter. Skydda bilden av dig själv med hjälp av följande enkla tips:

1. Var försiktig. Ingenting är privat. Lägg inte ut några uppgifter på din personliga sida som du inte vill att en eventuell framtida arbetsgivare ska se. Nedsättande kommentarer, avslöjande eller riskabla bilder, svordomar och oanständiga skämt kommer att uppfattas som en återspegling av din personlighet.

2. Var diskret. Ställ in din personliga sida så att den är privat, om det går, så att bara de vänner som du väljer kan se den. Och eftersom du inte kan styra vad andra skriver på din personliga sida kan det vara bra att använda funktionen för att blockera kommentarer. Kom ihåg att allting på Internet sparas, och det går inte att radera! 

3. Var förberedd. Kontrollera din personliga sida regelbundet för att se vilka meddelanden du har fått. Använd en sökmotor och sök efter träffar om dig själv på nätet för att se vilka uppgifter som finns om dig. Om du hittar uppgifter som du tror skulle kunna förstöra dina anställnings- eller karriärmöjligheter bör du se till att de tas bort – och se till att ha ett förberett svar för att bemöta eller förklara skvaller på nätet.

Källa: jobbguiden.se  

Bra saker med att engagera sig på nätet

Precis som att det är dumt att skriva om fyllefester på nätet och visa upp sina dåliga sidor så kan nätet vara en bra marknadsföringskanal för dig när du söker jobb. Om arbetsgivare får en kompletterande beskrivning och ett bra intryck av dig från olika sajter så ökar det chanserna att du får jobb. I min bransch där jag jobbar mycket med data är det väldigt positivt att man tex har en blogg och en personlig hemsida där man visar upp sina kunskaper. Ibland kan man dock vara återhållsam med sina åsikter och kommentarer men samtidigt visa att man är en social person även på nätet. Tyvärr är det inte så lätt som artikeln vill visa. Tjejen i artikeln kunde aldrig förstå att hennes sjukskrivning fick så stora proprotioner, det var ju trots allt inte hon som lagt upp bilderna. Det som inte går att komma ifrån är att man gör dumma saker ibland, man har ett privat liv som man själv bestämmer över och kan inte vara helt perfekt. Så skulle du nu avskrämmas från att vara på Internet kan du aldrig styra om vad andra skriver om dig. Ett bra exempel på detta är tex om du skickar in insändare till tidningar, som numera lagrar sina tidningsartiklar på nätet. Även om tidningen endast är färsk idag, kommer nyheten kunna ses av massa människor genom internätsökning i flera år framöver. Just nu är det många företag som sysslar med SEO /sökmotoroptimering, i framtiden kanske det blir aktuellt till människor också. Istället för att ligga etta på google kommer man vilja ligga sist på google, eller försvinna helt. Mitt tips är istället att vara aktiv på nätet, försöka vara anonym ibland och vara försiktig med vad man skriver och vilka bilder man lägger ut.

 

Mysos 


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:51