Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Allt fler hyr sig en arbetsgivare

juli 23, 2008 14:07 by Lindus

Hur dumt det än låter ”hyr din arbetsgivare” så visar trenden på att allt fler blir egenanställda. Redan 2007-07-25, för ett år sedan publicerade E24 en artikel om att bolag som fungerar som arbetsgivare åt egenföretagare bara blir fler och fler. Orsaken tros vara att entreprenörsskapet underlättas när juridik och administration lyfts från företagarnas axlar. Egenanställning eller självanställning fungerar så att en entreprenör driver verksamhet som anställd hos ett annat företag. Entreprenören har affärsidén, står för marknadsföring, prissättning och utförande, men det är arbetsgivaren som har det juridiska och administrativa ansvaret för verksamheten. Entreprenörens arbetsgivare är den juridiska motparten gentemot kunder, leverantörer och myndigheter. Arbetsgivaren står för försäkringar, F-skattsedel och betalar in skatter och avgifter. Fördelar med att vara egenanställd är många det kan tex vara ett tryggt sätt att pröva en affärsidé. Entreprenören kan inte gå i konkurs, dels för att vi har minutiös kontroll på hans eller hennes ekonomi, dels för att det är vårt bolagsnamn som står på fakturorna. Andra fördelar med att vara egenanställd är att man har någon att bolla idéer med och lägga ner mer tid på verksamheten. Men det är inte gratis att att hyra sin arbetsgivare. Någonstans mellan 7,5 och 15 procent av omsättningen får entreprenören betala. Och någon garanti för uppdrag eller garantilön finns inte. Ett stort problem med upplägget är också reglerna för a-kassa. De flesta a-kassorna förbjuder nämligen att egenanställda stämplar mellan uppdrag. Vid sidan av de kommersiella aktörerna finns också kooperativa föreningar, utan vinstintresse, som erbjuder självanställning. Ett exempel är projektet Equal Egenanställning, som ger inskrivna på arbetsförmedlingen möjlighet till egenanställning. Arbetsförmedlingen i Göteborg är en av projektets samarbetspartners. Vi tycker att det här är en god idé. Alla initiativ som kan bidra till att minska arbetslösheten är välkomna, säger Mikael Leufkens, biträdande länsarbetsdirektör för Västra Götaland.


Hyr din arbetsgivare – så funkar det

 • Entreprenören skriver under ett anställningskontrakt med ett företag som sköter arbetsgivaransvaret, ett så kallat egenanställningsföretag.
 • Företaget fungerar som en arbetsgivare och betalar ut lön precis som till en vanlig anställd. De administrerar skatter, sociala avgifter, faktureringar och försäkringar åt dem som ansluter sig. Ofta ingår även utbildning och nätverkande med de andra anslutna företagarna.
 • Den egenanställda sköter själv sina uppdrag och kunder, precis som en vanlig företagare.
 • Kostnaden ligger på 7-15 procent av intäkterna den egenanställda gör.
  Källa: Förenade Företag för Egenanställda (www.ffe.coop)

 

Läs mer på:

Allt fler hyr sig en arbetsgivare 

Hyr din arbetsgivare – slipp f-skattsedel


Just nu värderat 2.0 av 1 människor

 • Currently 2/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Relaterade poster

Kommentarer

november 4. 2008 14:35

henrik

Tipps på en mer personlig och billig "arbetsgivare" är Egnaaffarer.se.

henrik

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 14:01