Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Utbildning och skolpolitik

juli 8, 2008 17:03 by Lindus

Med Major Björklund i spetsen händer det mycket inom utbildningsfronten och skolan – ibland dock inte till det bättre. Det är inget nytt att borgligheten tycker att det är för många studenter vid universitet och högskola. Detta syns tydlig i deras prioriteringar med minskad valbarhet till gymnasiet och möjligheterna att studera på högskolan. Inte nog med det förespråkar regeringen minskade utbildningsplatser och endast satsningar på universiteten i storstäderna. Ett hot mot mångfalden av studenter med olika bakgrund och från hela landet.

Det livslånga lärandet har redan slitits isär genom att komvux bantar och studerande villkoret tagits bort. Frågan är vem som studerar med de villkoren? Trots att det lovades i valet att satsa på studenter försvinner deras bostäder och nu ska det dras in på både studielån och bidrag. Frågan är bara varför alliansen inte vill att folk ska studera?
Är det kompisarna i näringslivet som är rädda att befolkningen kommer kräva allt högre löner?

Nu är de i alla fall alliansen som har makten – vilket du utnyttjar väldigt bra med snabba förändringar med kanske inte alltid så igenomtänkta lagar. Låt oss ta FRA-lagen som exempel som väckt stora protester. Nu när alliansen har möjligheten att regera tar de verkligen chansen att öka klyftorna i samhället igen. Nu har det kommit in ett regeringsförslag om att förtidspensionärer ska få studera så mycket de vill utan att riskera att förlora sjukersättningen.

– ”Att få studera och komplettera sin utbildning och lära sig vad som hänt under tiden de varit sjukskrivna kan ju vara en förutsättning för jobb. Så jag tycker att det är roligt för att få lägga det här förslaget”, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m), till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Om förslaget går igenom är det förstås en fördel att sjuka får chansen att komma igen. Samtidigt blir det orättvist mot alla långtidsarbetslösa som har låg ersättning, dyra studielån, kanske har tagit ut allt studielån och som i många fall tog studielån i hopp om att inte bli utslagna ur samhället när de t.ex fick värk eller allergi och inte kunde jobba kvar. Alternativt de som tog studielån och som aldrig fick något jobb. Det är jobbigt att vara arbetslös och t.ex tvingas gå på folkhögskola efter flera års högskoleutbildning. När arbetsförmedlingen jagar arbetslösa som pluggar och som straffas utan ersättning, kan man undra vad som kommer hända om lagförslaget går igenom? Kommer alliansen tvinga långtidsarbetslösa att studera?

Fast om man ser alliansens tidigare prestationer inom skola och utbildning så är det inte deras prioritet att låta sjukskrivna studera, utan istället går alliansen under slagorden: sluta klaga och sluta ta bidrag – en kick i arslet skulle de ha och börja arbeta igen, de lata bidragsutsugarna (sarkastiskt).

Läs mer: Studier blir tillåtet för förtidspensionär


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 06:26