Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Så påverkas du av oljekrisen

juni 23, 2008 11:04 by Lindus

Oljekrisen påverkar dig mer än du tror. Bristen på olja kommer att tvinga fram stora förändringar i vårt sätt att leva. Kjell Aleklett, fysikprofessor vid Uppsala universitet menar att de styrande politikerna inte har insett vad det är som håller på att hända och inte ser allvaret i oljekrisen. Ansvaret vilar tungt på politikerna och på näringslivet för att minska vårt oljeberoende. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa för drygt en vecka sedan att det stigande oljepriset var ”förvirrande” för honom. Han menar att oljan är en ändlig resurs som dessutom har negativ påverkan på miljön. Ju fortare vi kommer bort från den desto bättre.

Oljepriset skjuter i höjden och når hela tiden nya rekord. Världens länder är samlade i krismöte. Men för kineserna fortsätter oljefesten – till billiga priser och i allt större mängder.

Förändringar i samhället

Infrastrukturen
Oljekrisen kommer påverka infrastrukturen där, vi måste sluta bygga in tvånget att transportera oss hela tiden. Vi ska inte längre bygga köpcentra som tvingar folk att köra bil.

Resorna
I framtiden kommer vi inte att kunna flyga som vi har gjort hittills. Bränslepriserna har redan fått en hårt prövad flygindustri i gungning. De priser som vi har nu finns sannolikt inte om ett år. Kanske har vi den sista sommaren med billiga charterresor.

Huspriserna
Huspriserna kommer med stor sannolikhet att sjunka när oljepriset stiger. Förutom att det blir dyrt att värma upp hus med olja, pressar oljepriset också upp efterfrågan på alternativen – och därmed också priset. Stigande räntor för att hålla nere inflationen bidrar till att sänka priserna på fastigheter.

Maten
Matpriserna kommer att öka kraftigt på grund av bränslekostnaderna. Priset på diesel till traktorer och jordbruksmaskiner skjuter i höjden. Ökande kostnader för transporter med lastbil och flyg gör det så småningom väldigt dyrt att köpa mat som färdats lång väg. Konstgödsel, som är mycket energikrävande att producera, kommer att bidra till att höja matpriserna ytterligare.

Bilen
Bristen på bränsle slår hårdast mot vårt bil-åkande. Det finns i dag inget som på allvar kan ersätta bensin och diesel. Etanolproduktionen är igång, men är mer energikrävande att tillverka och kommer dessutom att konkurrera om jordbruksmarken. Att pendla till jobbet blir både dyrare och krångligare. För vissa kommer det att bli svårt att arbeta kvar eller att bo kvar.

Oljekrisen berör också jobben.. 
Ett oljepris som stiger kraftigt rubbar de vanliga mekanismer som styr ekonomin. Det innebär att ekonomin blir svårförutsägbar. Vissa menar att investeringslusten kommer att minska kraftigt med konkurser, börsfall och arbetslöshet som följd innan vi tagit oss ur oljeberoendet. Andra hävdar att vi under en period måste ha fler människor som jobbar i jordbruket, eftersom det är väldigt oljeberoende och det i dag inte finns något lika energieffektivt bränsle som kan ersätta oljan.

AB:Slut på olja – så påverkar det dig.

AB: Soppatorsk


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:44