Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Bättre hälsa för dig och miljön

juni 13, 2008 12:26 by Lindus

I Sverige kan vi vara stolta över att vi håller rent på våra gator och torg. Men trots det är det många som inte källsorterar i sina hem. Svenskar är i allmänhet duktiga på att återvinna papper och glas men trots det är det mycket som hamnar i soporna som egentligen borde återvinnas. Varför källsorterar vi inte i våra hushåll kan man fråga sig? I mitt eget fall så är utrymmer en av anledningarna. Även fast man vet att det är viktigt att sortera och viljan är det inget fel på, hänger det i mitt fall på att det finns dåligt med plats under diskbänken. Men den stora boven vill jag ändå skylla på min fastighetsskötare som faktiskt inte informerat om källsortering, att bara hitta till sopstationen tog mig några dagar att finna som nyinflyttad. Vår återvinningsstation var heller inte så lätt att upptäcka, det finns också bara sortering för papper och glas i denna. Jag tror dock inte jag är ensam om problemet eller som inte sorterar alla mina hushållningssopor. Jag tror att om det skulle finnas fler återvinningscentraler och finnas smarta lösningar och information, tror jag att fler skulle börja sortera. Det måste finnas enkla möjligheter till det i vardagen helt enkelt. För precis som för mig som många andra går bekvämlighet ibland före miljötänkandet.

Runt om i Sverige ansvarar olika företag för insamligen av våra sopor på återvinningsstationerna. De får ersättning för material såsom plats, glas, metall när det lämnas till specifika insamlingsplatser. För att få betalt måste dock förpackningar och tidningar vara sorterade och hålla en viss kvalitet, annars tas de inte emot och måste istället tas till soptippen. Där kostar det i sin tur pengar för att lämna avfall. Jag tycker det är viktigt att man tidigt lär sig att källsortera. Det borde vara en naturlig del i både skolan som i hemmet. Tyvärr har det visar det sig att unga har väldigt liten del i källsorteringen hemma, även om de faktiskt är intresserade. I den shoppingkultur som vi idag lever i präglas vår syn av slit och släng. Allt som vi konsumerar i slutändan blir sopor och något som borde beaktas är att jordens resurser inte är oändliga. Många är i alla fall medvetna om miljötänkande och tycker att återvinning är bra. Däremot finns det fler saker att ha i bakhuvudet. Det handlar inte bara om att slänga saker på rätt ställe när de blivit skräp utan att faktiskt fundera redan vid köpet. Bojkott av produkter till exempel, det finns många billiga produkter som innehåller så batterier, som hamnar i sopnedkastet ganska snart, fast som inte källsorteras. Det är också viktigt att tänka på varifrån man handlar. Hur har dessa produkter transporterats hit och hur har de tillverkats? Även om de frågorna kan ibland vara svåra att finna ett svar på måste vi vara kritiska konsumenter. Jag tycker även att det borde finnas märkning på produkter så man får reda på hur transporter har skett och tydligare anvisningar på hur produkterna ska källsorteras.

TT skriver i DN i december 2007 att Svensken är en lyssnade sopsorterare.Där skriver man att svensken tänker miljövänlig inom flera områden. När värmen till huset ska väljas är svensken som mest miljömedveten. 59 procent tänker på miljön när det gäller uppvärmningen”. Även vid bilköp är 53% miljövänliga, respektive matbutiken funderar 47% över djur, natur och växthuseffekter. (DN)

Hur som helst behövs det fler som sorterar! Dra ditt stå till stacken, börja idag! :)


Just nu värderat 5.0 av 1 människor

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Live överblick

maj 22. 2018 14:00