Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Utbrett ljugande bland jobbsökande

maj 13, 2008 13:51 by Lindus

Folk ljuger på anställningsintervjun 

Många ljuger på anställningsintervjun eller i sina handlingar visar en studie från Stockholms handelkammare.
Det vanligaste lögnen är att det framstår som man har examen fast att studierna inte är avklarade eller att det fattas poäng för någon kurs.
I studien framkommer det  att arbetsgivaren egentligen inte har så stort värde i om studierna är avslutade eller inte, däremot är lögnen av ett stort symboliskt värde.

Det finns en tendens över att det kommer bli allt vanligare att arbetsgivaren noggrannare kollar upp sina anställda.
Ungefär hälften vill veta vilken sjukfrånvaro någon har haft och i fall en person har stämts eller är dömd för något brott. Nästan lika många vill göra alkohol- och drogtest inför en anställning.
Att göra ett alkoholtest eller drogtest är inget man kan tvinga fram, men iom att man har en utsatt position som nyanställd kan detta bli avgörande om man får arbetet.

Förvånande i undersökningen är att det endast är en av tolv personalchefer som kollar upp de anställda på internet, genom att till exempel googla på namnet. Ännu färre kollar upp om person har en privat blogg. Detta tror forskarna som gjort undersökningen handlar om en generationsfråga. Genom att googla eller söka på Internet kan man få fram mycket av en persons åsikter och livsstil.

Tänka på vad man skriver på Internet?

Min första tanke var att man är ganska utsatt med det som läggs ut på internet. Det finns många sajter som kan ge information om telefonummer, adressuppgifter och födelsedag. Det finns andra sajter som registrerar vad en person har skrivit och utfört på nätet. Genom att söka på personer kan man få fram väldigt mycket information, oavsett om man vill eller inte. Du kanske inte ens har internet ändå finns det information om dig på sajterna. Frågan är om man ska vara försiktig med vad man skriver om och utger sig för att vara? Häromdagen, se längre ner i bloggen, så visade försäkringskassan att de kollade upp politiker som fuskat med att sjukanmäla sig, detta upptäckas genom att övervaka politikernas bloggar.

Frågan är om det är bättre att inte utmärka sig eller identifiera sig på nätet. Då försvinner halva nöjet. Men framför allt skulle det vara så att man inte hade något relaterat till sig på webben, så skulle det också gå att tolka som en inaktiv och osocial person.  


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

maj 14. 2008 08:37

Lindus

Vilken tur då att jag hade refererat till artikeln.

Lindus

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:45