Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Tänk framtid innan du väljer

maj 16, 2008 09:49 by Lindus

Den 7 mars mars skriver DN om att det är viktigt att tänka på framtiden innan man väljer högskoleprogram. De skriver också att studenter väljer högskoleutbildningar utifrån dagens arbetsmarknad trots att de inte går ut i arbetslivet förrän många år senare. Jag kan inte låta bli att kritisera artikeln och undra varifrån dessa uppgifter kommer, det är iaf inte så min vardag ser ut. Jag har i flera år arbetar som studentrekryterare och sett att många av de studenter som jag pratat med inte väljer utbildning efter hur arbetsmarkanden ser ut, det är möjligt att det är en faktor som spelar in men oftast är det något annat som dominerar. Den största faktor till att en student väljer ett utbildningsprogram är andra studenters uppfattning kring programmet, bemötandet på plats och framför allt intresset för utbildningen. Idag syns en ökad trend för att fler och fler väljer fotbollsgymnasium och konstgymnasium för att man är intresserad av utbildningen eller vill göra något skoj. Detta mönster följer även för nyblivna studenter att läsa en intressant utbildning på högre studier. En annan populär trend att läsa KY-utbildningar, alltså kvalificerade yrkesutbildningar, där man kombinerar teori med praktik under en kortare period.

I artikeln står det också att högskolan och universitet ska dimensioneras efter studenternas intresse och arbetsmarknadens behov. Högskolor och universitet tar inte sitt ansvar på allvar. Idag är det få skolor som tycker att det är deras arbetsuppgift är att se till arbetsmarkandens behov och ha samarbete med näringslivet. Det är heller inte många högskolor och universitet som det framgår vad man blir efter avslutad utbildning. Idag handlar det om konkurrens där bidragen är fördelade efter antalet studenter. Det är alltså en tävling mellan studenterna som gör att skolorna lägger stor budget på marknadsföring (som kanske inte riktigt stämmer med verkligheten) för att få studenter att börja på programmet.  

Men ofta väljer studenter högskoleutbildningar utifrån dagens arbetsmarknad trots att de inte går ut i arbetslivet förrän efter 4-5 år eller ännu längre fram i tiden.

Jämfört med antalet utbildningsplatser och arbetsmarknadens behov så söker väldigt få studenter till lärarprogrammets inriktningar mot fritidspedagoger och förskollärare. Det har under många år varit svårt att få tag på utbildade förskollärare och fritidspedagoger - och i synnerhet män.

Många som arbetar inom yrket trivs, men anser att lönenivå och status är för låg. Unga blir avskräckta och utbildar sig till lärare för de lägre åldrarna inom skolan i stället.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:37