Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Lyckas på arbetsintervjun

maj 9, 2008 13:34 by Lindus

Efter att ha lagt sex år på utbildning, praktiserat och gjort utlandspraktik är det dumt att bli bortsorterad i anställningsprocessen för att man inte lagt ner lite möda på cv. Investera därför i dig själv och skriv ett ordentligt cv som framhäver att du verkligen vill ha jobbet. Gör inte samma misstag som alla andra och använd en tråkig mall som arbetsgivaren redan sett tusen gånger.

Jag fick berättat för mig under ett seminarium för cv- granskning att det var viktigt att betona både i det personliga brevet som i cv:t det som gör dig unik. Alltså det som du värderar som din viktigaste tillgång. En arbetsgivare kanske får många ansökningar därför är det nog så viktigt att skriva med din viktigaste tillgång två gånger, både i cv:t och i det personliga brevet.

När du börjar skriva ditt personliga brev är det också av betydelse att du först har utläst vem det är som skrivit annonsen. Vad är det som efterfrågas? Vilka är dina viktigaste tillgångar?

Var noga med att se attityder i annonsen, är den formell eller skriven på ett vardagligt språk. Därifrån kan man också få en fingervisning på hur jobbanmälan ska vara skriven men också hur Du ska vara klädd vid en jobbintervju. På tal av klädsel tycker jag att man alltid ska vara lite över det vanliga uppklädd. Oftast uppskattas detta av arbetsgivaren att man har förberett sig för jobbintervjun. Ett annat tips skulle vara om man några dagar innan jobbintervjun besöker företaget så man i god tid kan
förbereda sig för att hitta dit samtidigt som man lätt skulle kunna spionera utanför och se vad de anställda har på sig för kläder för att göra ett ännu bättre intryck.
När man väl infinner sig på den svettiga och en aning jobbiga situationen som en jobbintervju kan innebära är det också viktigt att man är förberedd för intervjufrågorna.

Den klassiska frågan som de flesta fått uppleva är ”berätta om dig själv”. Även fast vi med viss säkerhet kan räkna ut att denna frågan kommer poppa upp blir vi ofta ställda av den och spårar ut och berättar om våra husdjur eller något annat skoj. En enastående motfråga för att styra intervjun ”är det något i mitt cv som ni tycker
jag ska börja med”? Underbar fråga då man får en uppfattning om vad intervjuaren tycker är viktigt.
För att visa intervjuaren att man är intresserad av jobbet tycker jag personligen att man ska vara förberedd och kikat runt på arbetsgivarens hemsida för att veta vilka frågor man ska ställa samt knyta ihop säcken vid avslutning och ställa några relevanta frågor.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 13:47