Arbetsliv och hälsa
Rekrytering, kompetens, utbildning, arbete

Få vill bli ingenjörer

maj 9, 2008 16:16 by Lindus
Hej! Läste en artikel idag på DN om att civilingenjörsförbundet rapporterar att det är få som söker till högskoleingenjör fast att det gjorts rapporter om att det inom snar framtid kommer bli brist på högskoletekniker. Jag har tidigare arbetat som högskolerekryterare och vet att de som söker till högskolan idag inte har så stor koll på arbetsmarknaden. Oftast väljer de ett program de har fått intresse för eller ett ämne de skulle kunna tänka sig att arbeta med. Det är först efter studierna som studenterna börjar tänka till ”jag skulle ha valt något annat”, då de märker hur svårt det faktiskt är att få jobb. Min personliga åsikt är att skolorna idag är för dåliga på att få rapporter om arbetsmarknaden. Samtidigt borde samhället ta mer ansvar och styra över utbildningsplatserna. Vad är det egentligen för mening att ha begränsade platser på läkarprogrammet när det råder brist på läkare? Och varför utbildas det så många socionomer när arbetslösheten är enorm för de som tagit examen i ämnet. Antalet sökande på högskoletekniker har minskat med två tredjedelar under de senaste 10 åren! Söktrycket på antalet utbildningsplatser har legat på 1,0 eller strax över tidigare, alltså de som har sökt har kommit in. Det kanske är hemskt att säga men det finns stor risk för att om söktrycket är lågt och om alla som söker kommer in blir det i regel ganska stora avhoppningar av studenter. Sen så är det också självklart att de studenter som verkligen är intresserad att bli högskoletekniker, hellre väljer ett högavlönat arbete som ingenjör om studietiden är lika lång och studielånen lika stora.

Artikeln om att det blir få ingenjörer finns på dn.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 22. 2018 14:00